RECENZE: STRUČNÁ HISTORIE MÉHO ŽIVOTA

STRUČNÁ HISTORIE MÉHO ŽIVOTA

Stephen Hawking

Před více jak dvěma měsíci zemřel Stephen Wiliam Hawking, nejuznávanější vědec současnosti. Roku 2014 napsal vlastní životopis, kde ukazuje tvář zvídavého, leč nešikovného kluka, studenta, kterého choroba postupně připravila o možnost pohybu a o řeč. Popisuje své objevy, teorie, úspěch na poli vědy, ale i manželský život, rozpad prvního manželství, děti, život na univerzitách, mluví o svých kolezích, přátelích,... Prostě stručná historie jeho života.
Na tuto knihu jsem se těšila. Až do kapitoly Cambridge to byla kniha, kterou jsem chtěla: příjemná, nenáročná oddechovka. Pak se něco změnilo a až do poslední kapitoly, přísahám, řešil otázku Jak vznikl vesmír?. I v kapitole, kterou věnoval manželství, řešil vznik vesmíru... Občas mi to opravdu vadilo, všemožné entropie, teorie relativity, nekonečná hustota, stacionární vesmír...
Přesto musím říct, že tomu pánovi smekám klobouk, který mám zrovna na hlavě. V jednadvaceti letech, kdy se postupně přestal hýbat, mluvit a měl do tří let zemřít, projevil obrovskou vůli žít, která mnohým z nás začne chybět, když nám spadne mobil. Tento pán si zaslouží můj nebetyčný respekt a my všichni bychom si z něj měli vzít inspiraci. život je krásnej, my jsme zdraví, proč je tu teda tolik ,,deep" citátů? Stephen svůj život hodnotí jako skvělý, i když měl smrt za krkem. Nebuďme srabi. Berme svět tak, že je dobrý, ale těžký. Berme to jako výzvu. Berme život, jako ho bral pan Hawking.
Knize dávám 8/10 bodů; ty dva si beru za neustálé řešení vzniku vesmíru. Jinak ale VŘELE doporučuju, takové #mustread

A co vy?
Výsledek obrázku pro stručná historie mého života

Komentáře